Hilma af Klint på Hamburger Bahnhof

Hilma af Klint

En utställning som jag ser fram emot att se, när jag åker till Berlin igen i mitten av juli, är den av Hilma af Klint. Hon var en svensk konstnär verksam från slutet av 1800-talet fram till 1944 då hon dog i Stockholm. Utställningen har redan visats på Moderna museet i vår, men jag hade inte möjlighet att se den då. Istället ser jag fram emot att för första gången besöka Hamburger Bahnhof, museum för samtidskonst i Berlin, och där får ta del av Klints verk. Hon målade abstrakt innan Kandinskij och andra konstnärer gjorde konstformen berömd. Hilma ansåg också att människor inte skulle vara redo för hennes målningar förrän 20 år efter hennes död. I enlighet med hennes testamente är det först nu som det gjorts en ordentlig studie av hennes kvarlåtenskap. I den här filmen berättar curator Iris Müller-Westermann vid Moderna museet om Hilma af Klint, hennes verk och utställningen som var i Stockholm.

 

Inte nog med det. Hamburger Bahnhof  verkar ha andra spännande utställningar på gång samtidigt med Hilma. Själva byggnaden ser ut att vara något helt makalöst! En gammal tågstation för en särskild linje mellan Berlin och Hamburg, numera renoverat konstmuseum med en utställningsyta på 13 000 kvadratmeter. ”I samlingarna finns bland annat verk av Joseph Beuys, Robert Rauschenberg, Cy Twombly, Rebecca Horn, Bill Viola, Gerhard Richter, Bernd och Hilla Becher och Pippilotti Rist.” kan man läsa på Wikipedia. I filmen längst ned på den här sidan får man se hur det ser ut både in- och utvändigt. Maffigt är ordet!

Blick auf den Hamburger Bahnhof © Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz

Blick auf den Hamburger Bahnhof © Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz

Fast jag är inte riktigt någon större fantast av purfärsk modern konst. Jag föredrar det som skapades tidigt 1900-tal och fram emot ca 1970, typ Bauhaus och det abstrakta. Joseph Beuys skulpturer i filmen kan möjligtvis överstiga mitt förstånd, men för mig är konst först och främst en emotionell upplevelse. Även om jag reagerar med äckel måste jag erkänna en konstnärs storhet, men jag föredrar att titta på det som ger mig en positiv och skön känsla. Nä, jag kan nog inte säga så heller. Jag föredrar de konstnärer som kan väcka min nyfikenhet och upptäckarlust. Där tycker jag att Hilma af Klint passar in väldigt bra. Och med de färgerna och formerna bådar besöket på utställningen gott. Jag tror det blir en fantastisk upplevelse – en perfekt mix av svenskt och tyskt – att få möta Hilma af Klint och Hamburger Bahnhof.

Läs mer om Himla af Klint i Berlin på www.hilmaafklintinberlin.de