En tacksamhetens tanke

Jag var nyss och handlade. Klockan var 22.00 när jag kom hem. Butiken Rewe på Warschauerstraße var full av folk. De håller öppet till kl.24 alla dagar utom söndagar. När de öppnar på morgonen vet jag inte, men jag tror det är kl.08. Jag beundrar människorna som jobbar där. De är vardagshjältar som finns till för oss andra.

Ändå finns det ”värre” ställen att jobba på. Lidl på Ostbahnhof tyckte jag hade riktigt tung atmosfär. Kändes som att göra en klassresa att gå in där. Jag kommer från någon slags övre arbetarklass, men där såg människor trötta och deprimerade ut. Jag gissar på lägre arbetarklass eller vad heter det? Socialgrupp 3? En man tjafsade om en struntsumma i kassan och gick gastande ut ur butiken, för att alla skulle förstå hans missnöje och hur lurad han blev. Inte direkt för den skull, men för den allmänna stämningen bestämde jag mig för att aldrig gå dit igen. Och man kan välja. Netto och Aldi är också lågprisbutiker, men de affärer ur kedjorna som ligger närmast mig känns helt okej.

En tulipanaros till alla

En tulipanaros till alla Spätis

Nu var det inte det jag tänkte skriva om. Nä, jag ville hylla alla de som driver sk Spätis, det vill säga kvällsöppna småbutiker och kiosker. De finns överallt och de verkar alltid ha öppet. Samtidigt har jag lagt märke till att de män, för det är nästan alltid män, som ser ut att komma från Mellanöstern ofta är glada och pratsamma. Till skillnad från de män som kommer från asiatiska länder. De är för det mesta tystlåtna och verkar inte lyckliga. Samma gäller kvinnorna. Jag har handlat av flera som har blomaffärer. De säger knappt någonting och verkar trötta och utarbetade. Det gör mig ledsen. Och visst, många människor i vår värld jobbar hårt för att kunna få ett drägligt liv. Jag hoppas bara att de känner sig uppskattade ibland.

En kille är ett trevligt undantag. Kanske jag nämnt honom förut, men han jobbar också mycket. Hans lilla kiosk är öppen hela dagar och kvällar. Vet inte om han jobbar ensam, men nä. Det gör han inte – för alla hans fåglar och fiskar bor i kiosken! Ovanpå dryckeskylarna står flera burar med små kvittrande fåglar. På disken står ett mindre akvarium med pyttefiskar. Jag blev mycket överraskad första gången jag gick in där. Glatt förklarade han att om han inte hade dem där skulle han ju aldrig hinna ta hand om dem. Och det är förstås sant…

För någon fredag sedan gick jag till ett nytt ställe för att köpa en Snickers och kanske festa till med en öl. Yes, han hade Köstritzer. Å sen en Snickers. Va? Nä, asken var tom. Besviket irrade jag runt och valde en dammig Ritter istället. När jag skulle betala behövde jag inte vara så noga med småslantarna. Sen sa han:

– Tycker du om Snickers?
– Ja, det är mitt favoritgodis.
– Du kan få en Snickersglass om du vill.
– Jaha…?

Lite osäkert följde jag efter honom in till grannlokalen (tydligen jobbade han ensam i både kiosken och hamburgerstället bredvid). Skulle jag får den gratis eller? Tja, vad kostar en sån glass? Inte mycket. Han gick in bakom disken och öppnade frysen. Sen sträckte han över lådan till mig och jag fick välja en glass. Gratis och franko. Bara för att han kände för det. Lycklig gick jag hemåt på de regnvåta gatorna. Tack för att ni finns, Spätimän!