Upptäckter och återupptäckter

Under mina olika perioder i Berlin har jag upptäckt – och återupptäckt – både bra och dåliga saker. Faktiskt mest bra grejer. Inte för att man ligger långt efter här; bara på vissa områden (exempelvis vad gäller internet och den typen av teknologi). Tjusningen med att prova något helt annorlunda än det man är van vid, är ju att man ser livet ur ett nytt perspektiv.

Plötsligt ser jag t ex mer nyanserat på Sverige. Att mycket vi har är så bra att människor i andra länder avundas oss, men vad gör vi? Vi monterar ner alla skyddsnät. Så jäkla dumt! Och sen finns det förstås andra områden, där vi i Sverige känner oss smått heliga. Att det vi gör är bäst. Fast det finns andra sätt som kanske är bättre. Utan att värdera hit och dit eller gå in på djupet är det intressant att se hur det kan fungera i ett annat land.

2016-03-03 13.51.25-1

I Berlin finns mycket vackert att upptäcka

 

En lista på saker

1) Prata i telefon

GI_telefonNär jag precis flyttat till Skellefteå hade alla fortfarande fast telefon och jag kunde sitta och snacka i timmar med olika vänner. Sen började jag maila och messa mer och mer. När jag blev sambo hade jag någon att prata med nära till hands.

Jag köpte en iPhone, det kom appar till den… Ofta kunde jag känna att alltför långa telefonsamtal blev jobbiga. Det fanns ju mycket annat att göra och jag gillar att messa. Snabbt och för det mesta effektivt.

I Berlin är det tydligen gratis att ringa mellan fasta telefoner. Alla har IP-telefoni, vilket troligtvis gör detta möjligt, och allt sammanfaller i en enda månadskostnad.

Hur det än ligger till så har jag under de senaste dagarna haft underbara samtal med tre av mina bästa vänner här. Och långa samtal! Precis som förr. Det har varit ett lyckat substitut eftersom jag legat hemma i sängen så länge. Det värmer hjärtat att jag träffat så härliga vänner här, människor som jag kan prata med om allt och dela både glädje och sorg med.

Det är i synnerhet märkligt i och med att den jag känt längst ändå bara varit min vän i 2,5 år. Senaste tillskottet träffade jag första gången i år!?! Lycka! <3

2) Gå på Posten 

Ja, det hade jag glömt bort hur det var. Jag har skrivit om det förut, men stod vi verkligen så där länge i kö? Och är det egentligen någon skillnad mot att köa vid paketutlämningen på ICA?

Ett av kontoren i Friedrichshain är så litet att större delen av kön – om den är längre än fem personer – måste stå utomhus. Jag tycker man borde kunna möblera om en aning så att kön skulle kunna ringla inomhus, men jag har förstås inte lagt fram den idén. När det väl är min tur är jag för glad för att orka tjafsa. 

3) Kontanter

Det har jag också nämnt förut, men första gången jag skulle ta ut en större summa. Haha, jag var så skraj att bli rånad! Det kan man ju bli när man bara har kort också, fast det känns mycket säkrare. Jag tycker fortfarande det är obehagligt att gå med för stora summor på mig. Oftast tar jag ut €200 per gång och bär bara med mig ca €50 åt gången.

Men något jag har svårt att släppa är kopplingen till kronor. Jag översätter allt! För det mesta med att lägga till en nolla. Det som är skönt då är att det ju blir mycket billigare för att kronan ligger på 8-9.

Men det där med dricks lyckas jag alltid trassla till. Hur svårt kan det vara att lägga på 10%?

4) Språk

Jag är väldigt lycklig över att återupptäcka min känsla och mitt intresse för språk. En och annan har uttryckt hur svårt det måste vara att sakna sitt språk och att inte kunna kommunicera till fullo, men jag släpper aldrig svenskan. Fastän jag inte har så många att prata svenska med här så kommer jag aldrig lägga bort mitt modersmål.

Därför skriver jag på bloggen och försöker hålla igång det i mail m.m. Inte för att jag börjat glömma det, men vissa prepositioner eller småord kan bli lidande när man jonglerar tre språk samtidigt. Även efter denna korta tid.

Angående kommunikationen så är det en fröjd att prata engelska. Jag har inga som helst problem att uttrycka mig. Snarare tycker jag att vissa saker är enklare att uttrycka på engelska. Tyskan är förstås värre, men det är så spännande att lära sig. Som att lägga pussel. En ny bit faller på plats varje dag.

Visst känner jag mig frustrerad och lat. Orkar inte alltid försöka på tyska, men när jag väl kommer igång så är det roligt. Troligtvis skulle jag inte säga så här om den var sämre. Det språk som jag har är trots allt inte längre på nybörjarnivå. Det är ju en helt annan sak.

5) Örtteer

Hostan vill inte släppa sitt grepp. All skit ska ut och jag får tjata och tjata för att bli av med skiten i lungorna. Så kollade jag runt på min hyresvärds tehylla. Vad skådar mitt norra? Hustentee! Tyskarna är för underbara. De har örtteer för allt!

Nu råkar ju C vara skådespelare och sångerska och vet hur Olle ska motas i grind. I ett anfall av förtvivlan för någon natt sedan kollade jag hennes medicinlåda och där fanns preparat för alla krämpor. Till och med en ask med tabletter för bihålorna hittade jag. De kallas för övrigt Nasennebenhölhen på tyska: nära-näsan-belägna-hålorna. Haha! Fast egentligen blir det näsa-närbelägna-hålorna, men ett kul ord likafullt.

Så har jag druckit min första kopp Hustentee. Ska bli intressant att se vad som händer…

GI_badkar

6) Badkar

Åååååå vilken lyx! Om jag bara haft ett läckert skumbad eller en skön badolja. Men skitsamma! Jag har redan legat och marinerat i badet 3-4 gånger – and I love it!

Senaste gången jag hade badkar var 1999, när jag fortfarande bodde på Anderstorp. Tyvärr har jag en susande fläkt i det här badrummet så eventuell musik måste stå på med rätt saftig volym ute i rummet om det ska höras in.

Älskar ändå att bli härligt varm i hela kroppen. Längtar faktiskt efter ett bad nu. Skulle kunna vara klokt för att koka bort lite baciller.

7) Kundaliniyoga

Jag har ju hittat en underbar liten yogastudio, och det är så skönt att glida in där på söndag eftermiddag och köra ett pass innan middag. Tyvärr valde jag att inte gå idag. Jag tvekade länge, men bestämde att jag nog hellre ska försöka komma iväg på tyskalektionen imorgon.

Dessutom tänkte jag gå workshop på lördag den 23/11 mellan kl 10-14. Det finns flera pass per vecka, men kvällstid krockar det med tyskan. Jag hoppas jag hinner komma upp i 10 ggr innan årets slut. Jag får ligga i när jag blivit frisk igen.

Ja, det var ett utval av upptäckter och återupptäckter. Vem vet, kan bli en del 2 längre fram 🙂