The Festival of Lights

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Ja, nu har jag sett det och det var inte speciellt imponerande. Inser att min tid inom Skellefteås webbyråvärld faktiskt har gett mig vissa förväntningar på ljus- och bildinstallationer. Jag har sett filmer på bildprojiceringar i andra länder och de har varit avancerade. I rättvisans namn var det dock två byggnader som gjorde mig nöjd.

Tv-tornet gör mig aldrig besviken. Punkt. Jag såg bara ett långsamt skiftande av ljus riktat upp mot tornet. Mest rött, blått och en blandning från lila till magenta. På filmer på internet har jag sett att det även kunde förekomma smålarviga och amatörmässiga blomstänglar och prickar, som växte upp från marken, mot tornets kula. Det såg inte så märkvärdigt ut. Saknar inte att jag inte fick se det på riktigt. Tornet är nog läckert i sig självt. Vi passerade sedan Berliner Dom och den såg ännu värre ut än normalt, i något som påminde om kamouflagemönster. Humboldt Box var upplyst av ett rödrosa sken, precis som ifjol. Det har jag sett foton på och de var finare än verkligheten.

Gendarmemarkt

Tyska – eller franska? – kyrkan på Gendarmenmarkt.

På väg mot Brandenburger Torg gjorde vi ett kort stopp på Gendarmenmarkt . Jag tyckte om belysningen på en av domerna där. Svårt att veta om det är den tyska eller den franska. M trodde det var den franska. Det finns alltså två, en på varsin sida om konserthuset. Ljusshowen på konserthuset skämde den fina arkitekturen av Berlins stora arkitekt Karl Friedrich Schinkel. Byggnaden såg ut som om den vore klädd i en storblommig 80-talsklänning. Tyvärr måste jag motvilligt medge att det blev bra på bild. (Inget bildbevis till hands.)

Den andra byggnaden som gjorde mig nöjd var Brandenburger Tor. Här hade de slagit på stora trumman med en betydligt mer avancerad bildprojektion. Jag tycker om när det ser ut som att delar av själva byggnaden faller sönder eller flyttas om. De använde alla dessa knep. Att bara enkelt belysa ”porten” med regnbågens färger var nog så effektfullt. Jag fick en känsla av Pridefestival. De belyste den också med blå himmel och vita moln. Fint. Det var maffigt och pampigt att stå nedanför och beskåda bildspelet. Hotell Adlon bredvid hade en egen imponerande projektion. Mindre imponerande var att Volkswagen sponsrat, så hela grejen visade sig vara en enda reklamfilm. Jag måste dock erkänna att pengar gör sitt till. Det var en häftig ljusshow de bjöd på.

Vi cyklade vidare till Potsdamer Platz, men där fanns inget att se. Området är så upplyst av andra lampor att ljusshower icke göre sig besvär. Fast Mr Bond blickade faktiskt ut över trafiken från en av byggnaderna. Han rörde inte på sig, vilket var trist. Och där slutade rundturen. Det är fascinerande att man kan avverka en dryg mil per cykel i Berlin utan att det bekommer en det minsta. Vi trampade inte direkt gasen i botten, men jag är förvånad över hur lätt det gick. Vi hämtade energi inför hemvägen genom att ta en ”hembrygd” öl på Brauerei Marcus Bräu, som ägs av Ms vän, självaste Marcus. Kvällen slutade till sist på Wohnzimmer, men sen var det skönt att krypa till sängs. Licht aus!

Kolla in dessa gif-animationer, som nästan är roligare än att se festivalen IRL! : )