Att drömma fritt

Drömläge för (rika) människor?

När jag sitter här i mitt lilla rum i Berlin börjar tankarna rulla igen. Varför är jag här egentligen? En fråga som funnits med hela tiden. Vad är det jag ska passa på att göra medan jag är här? Förutom att utforska staden. Finns det fler drömmar jag inte vågat plocka fram i ljuset?

Jag har insett att jag faktiskt redan i yngre år drömt om att bo i ett annat land. Känna efter hur det känns. För det mesta är allting spännande. Det nya är inspirerande och minsta lilla grej väcker äventyrslustan i mig.

Ibland har jag en sämre dag, som igår, och jag var trött av ingen direkt anledning. Då kändes det tungt att inte hänga med och förstå det som sas. Att liksom släpa efter hela tiden, behöva fråga upp och ofta inte säga någonting alls, för det är så mycket jag missat.

Tröttheten gör att jag inte orkar ta in allt nytt. Längtar efter något som jag känner igen och kan luta mig emot för en stund. Men då minns jag ett kort samtal jag hade med en försäljare på marknaden i lördags.

Lyxinvandrare

Han var invandrad sedan 30 år tillbaka. Troligen från Italien, av brytningen att döma. Han sa att alla Europas länder misslyckats kapitalt med invandringen, Tyskland inget undantag. För tyskar söker sig till tyskar, svenskar till svenskar, turkar till turkar osv.

Jag kände mig lite stolt att jag faktiskt bara har tyska vänner. Det har hänt att jag funderat på att söka upp andra svenskar, t ex genom Svenska kyrkan, men den ligger långt bort på västra sidan. På tok för långt bort för att cykla. Sen har det tagit emot. Svenska vänner har jag ju redan. Istället vill jag ha vänner av andra nationaliteter. Gärna engelskspråkiga, för då har jag en chans att hänga med i samtalet.

Behovet av att kunna knyta an till det man känner till, tryggheten i det svenska, det kan jag förstå. Speciellt om man i övriga delar av livet försöker smälta in i det tyska. Kanske man inte kan eller får komma in heller. St kan de vara för de som kommer från t ex afrikanska eller arabiska länder. Som svensk har jag fortfarande en viss ”status”, inte minst som europé.

Vad är min grej?

Nu var det inte det jag ville skriva om. Utan drömmar. Fick ett mail idag från Kreativ insikt. Uppmaningen var ”Gör din grej – Släpp loss din inre livskonstnär!”. Läser man vidare står det:

”Har du fungerat över vad som är din grej i livet? Det som får
ditt hjärta att ticka lite snabbare, som kan få dig att hamna
i flow och glömma tid och rum, det som ger dig mer energi än
det tar – det som får just dig att lysa som den stjärna vi alla är,
när vi får utlopp för våra talanger och får följa våra innersta
drömmar. Vet du det?”
– Carolina Gårdheim, Kreativ insikt

 

Drömläge för ankor?

Om det inte var för att hon redan kommit på och utfört den här idén hade jag kunnat tänka mig att jobba med samma sak. Skapa klokkort och uppmuntrande vykort, anteckningsböcker, tavlor, smycken osv. Genialiskt! Jag tycker också om att uppmuntra andra och deras drömmar. Men hur är det med mina egna?

Nä, att ta mig till Berlin är väl första rejäla projektet jag utfört från hjärtat. Jag tycker att Carolina och Underbara Clara är två lysande exempel på människor som tagit sin hobby, sin passion, och skapat ett lönsamt yrke av det. Jag vill också! Och då står jag där. Vad drömmer jag om? Vad får mig att hamna i flow? Skulle möjligtvis vara att skriva blogginlägg här! Hehe.

Skriva har ju ofta kommit upp i olika samtal. Min käre kollega K på museet sa alltid:

”Du ska bo i Berlin och bli författare!”

Tja, kanske det. Fast vad ska jag skriva? Några lösa idéer finns, men ändå är det inte helt enkelt att ta tag i dem. Att sen skapa lönsamhet genom det verkar ännu mer avlägset. Å andra sidan kanske varken Carolina eller Clara såg lönsamheten i sina idéer från början. Önskar att jag kunde komma på något liknande eller en kombination av deras verksamheter.

Plötsligt framkommer nästa fråga. Jag upplever att de här två kvinnorna är så rena och tydliga i vad de står för. Carolina för personlig utveckling, uppmuntran, kreativitet och Clara för det gamla husmordsidealet, återvinning och do-it-yourself. De har tydliga innehållsförteckningar liksom. Vad är min tydlighet? Min grej?

Hjälp att identifiera dessa emottages gärna! Välkommen att kommentera. Ingen belöning utgår dock 😀